Jan 7, 2024, 9:19 AM

Йордановден (Богоявление) 

  Photography » People, Photo journalism, Others
498 1 28

© Христо Стефанов All rights reserved.

 

Йордановден (Богоявление) в Бургас. 2024 г.

240 mm; f/7.1 1/500; ISO 320

https://www.bta.bg/bg/galleries/271761

 

 

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Признавам, че не съм отваряла линка. Силно уважавам чернобялата фотография, но в случая, за мен поне, цветните снимки са по-добри.
  Мисля, че Теди има право и подкрепям идеята, която е отправила към админа, но може би е по-удачно тя да се предложи във форума.
 • Аз съм от миналия век и когато за пръв път започнах да се занимавам с фотография, цветната още я нямаше. Тогава се научих, че най-трудна е черно-бялата фотография, че трябва да извадиш детайла, да има разработка, да уловиш светлината. Ето, това са достойнствата на тази фотография. Има и графичен рисунък, който ми навява за литография. Дали някой успя да види пресичащите се светли диагонали през цялото фото?
 • Бл, Тери, там видях, че същата снимка я има, но цветна. Защо авторът тука е качил ЧБ, не знам. Не оценявам ЧБ, не ми допадат. Коментите ми бяха забавни, затова се включих.
 • Не знам дали някой е обърнал внимание на линка под параметрите на снимката, но там са цветни и ми харесват много... разказват, има динамика и излъчват настроението на празника. Черно-белите малко ми изглеждат статични, като "стоп кадър", може би заради силния контраст. И по този повод ми се ще да направя предложение към админа, да могат да се публикуват едновременно снимки от една серия, не повече от три кадъра, които разказват история. Точно за такива случаи.
  Разгледайте снимките от линка, ще ви харесат!
 • Графичността и ЧБ варият мисля, че подсилват точно това усещане, което се коментира. Цветна снимка, може би, би носила по-друго усещане.
  Възприятието е смесица от много фактори, затова не виждам смисъл в спора
 • Когато си се потопил в ледени води и изскочиш на повърхността да си поемеш въздух, няма начин да не си със "зинала паст". Ако беше филм със сценарий, можеше да видиш други лица. Но тук е реалната ситуация.
  Важното е да се почитат традициите и празнуват празниците, че "всичко в името на народа" - колко народ останахме?! Хубава снимка, емоционален момент!
 • Ханът обсъжда фотографията, а не празника. И на мен израженията на лицата запечатани на снимката ми изглеждат отблъскващи.
 • Я пак, не си християнин, ама обсъждаш християнски празник, а?
 • Съжалявам, но аз не съм християнин и за мен не е важно смирението, а възмездието. Но аз друго се чудя: наистина не разбирам, когато кажа, че нещо не ми харесва, винаги тук се събира една цяла дружинка, която много държи да ми изясни, че съм пияница, побъркан, демоничен и с една дума - лош човек. Толкова ли велики сте, та си мислите, че целият свят трябва да пада в краката ви в захлас пред това, което сте сътворили?... Радвайте се на тези, които ви критикуват, те са тези, които ви помагат. А за ласкателите знаете от баснята...
 • Не виждам как кръстът може да се замени топка или печено пиле. По твоята логика и при кръщене вероятно би могло да е така. И много дълбоко бъркаш представата за смирението с обикновената човешка радост, която - забележи! - нито е забранена, нито се брои за грях.
 • Най-малкото защото ни говориш за твоето виждане/тълкуване/представа на показаното. Това разбира се никой не може и не бива да ти отнема.
  Ако следваш обаче твоя призив "...Защото смирението е важно..." ще ти бъде много по лесно да разбереш хората срещу теб.
 • Виждате ли, Валентина, как сама си отговорихте на своя въпрос: "когато кръста е изваден, на лицата им се изписва възторг и радост". Ето, този момент "на възторг и радост" трябваше да улови фотографът. Докато на тази снимка без никакъв проблем кръстът може да се замени с топка или печено пиле... Аз лично не долавям нито възторг, нито радост, камо ли пък християнска ревност. Приличат на абитуриенти, които броят до 12...
 • Анани, нищо не разбрах и аз - значи хората се хвърлят да спасяват кръста и когато той е изваден, на лицата им се изписва възторг и радост - всъщност това е идеята на празника. Нормално е да има състезателен дух - който извади кръста, ще се радва на великолепно здраво.
  ===================
 • Добре, кое точно не разбрахте, за да опитам отново?
 • Не!
 • Да, разбира се, с най-голямо удоволствие: Тази снимка не представя група христолюбиви доброволци, които с пламенна ревност се стараят да спасят кръста. Тя представя глутница хищници, които с раззинала се паст се борят кой да отмъкне плячката. Няма нищо общо с обръщането на другата буза и "който вади меч, от меч умира", а с прастари езически обичаи. Ако трябва да бъде представено спасяването на кръста със снимка, най-подходящата е как победителят смирено целува кръста и ръката на владиката. Защото смирението е важно, а не "победата". Достатъчно ясно ли обясних какво имам предвид?
 • На Богоявлене има няколко ритуала, почитащи този църковен празник. Един от тях е спасяването на Светия кръст. Той се състои от шествие до мост над река, морето или водно хранилище където след съответни молитвени слова и благослов на присъстващите свещенник хвърля Светия кръст във водата. Основният момент в този ритуал е символичното спасяване на кръста от група доброволци. Тази снимка ни представя този момент. След като толкова настоява, ще помоля Анани да ни каже кое от представянето на ритуала в тази му част не е приемливо за него.
 • Господин Анани, също толкова самоуверена е била в мнението си онази старица, която е хвърлила съчки в кладата на Джордано Бруно май, нали?
 • А според мен важното е доколко правдиво представя въпросният ритуал. В каква светлина го представя, не в прекия, а в преносния смисъл. Иначе, ако важно е единствено техническото изпълнение, а не и посланието, което носи, що за изкувство е това?!? А вас, Валентина, не си спомням да съм ви калесвал да се борите с демоните ми, вие доброволно скочихте на барикадата...
 • Ицето го каза много точно, аз с чужди демони не мога да се боря, бори се ти, Анани, със своите.
 • Изкуството е свободно за интерпретация. Всеки вижда в него това, което носи в душата си или онова, което е обсебило съзнанието му. Това е раздел за фотография и би следвало да се коментират нейните качества, а не църковни ритуали. Благодаря!
 • Просто си казвам мнението. Не мислите ли, че и незнаещите трябва да споделят какво мислят? Въпреки всичкото графично представяне на мен ми изглеждат грозно всички тия голи, позинали мъже. Нищо православно не виждам.
 • Много си е добра снимката, Анани, моментът е уловен, а има и графично представяне. Скочи и ти в ледените води, да те видя дали няма да отвориш уста да си поемеш въздух. Освен това има и надпревара. Хайде да не се правите на много знаещи .
 • Един път да съм почти съгласен с Анани, с уточнението, че ми приличат на герои от хорър филм.
  В 2 варианта.
  1. Зомбита.
  2. От някои ниско бюджетен такъв, където под водата ги ядат някакви изроди (като примерно... мутирали пирани...)
 • Навява спомени за болния ти мозък, кханас. 🤣Поздрави на Бургас, Ицо!
 • С тези раззинали се усти, не мисля, че е много добра реклама на християнството... Прилича повече на масова оргия... Навява спомени за Данте....
 • Успешно... много!
 • Харесва ми, графично видяно.
Random works
: ??:??