Aug 18, 2022, 9:45 PM

Слънчевият диск 

Photography » Nature, Others
337 6 10

© Валери Станимиров All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
 • Валери, благодаря много. Слънчевата активност и петна винаги са ми били много любопитни. И като виждам снимките ти на слънчевата повърхност възникват такива въпроси.
 • Безжичен, извинявам се за забавянето. Просто не бях видял въпроса ти. Слънчевите цикли нямат строго фиксирана продължителност. Тя варира между 9 и 12 години. Сегашният 25 цикъл започна към края на 2020година, като максимума се очаква да бъде към средата на 2025 година. Минимумът между сегашният и предишният цикъл беше може би малко по дълъг. Дълго време не се виждаха никакви петна. Максимумът които очакваме през 2025 година няма да бъде толкова изразен като максимума през 1990 година или максимума в края на 50те. Очаква се новият цикъл да бъде слаб по мощност. Трябва да се каже още, че освен 11годишният, слънчевата активност има и доста по дългосрочен цикъл на активност – около 200 годишен, който все още не е добре изучен. Все пак слънцето се наблюдава само от около 400 години. Има предложения и за периодичност от 2400 и 6000 години. Причините за 11 годишният цикъл са периодичните обръщания на слънчевото магнитно поле. Дългосрочните тенденции не следват прост модел.
 • Страхотно! И при мен клипът тръгна веднага. Много благодаря. Твоите снимки и информация в областта на астрономията (може би не съм точен като казвам "астрономия", може би "астрофизика"?, но просто съм любител и ми е интересно) са изключително информативни и интересни, още повече, след твоите обяснения са и много разбираеми. Явно имаш майсторството на популяризатор на науката, мисля аз. И още малко нахалство от моя страна по повод снимката: А каква е средната слънчева активност в момента по отношение на 11-годишния цикъл?
 • забележително! при мен клипа тръгна веднага... другото е възхищението ми от снимката : )
 • Благодаря на всички за отделеното време. Слънчевата активност последните дни е повишена. Ще поставя линк за да видите слънчевото изригване породено от най-дясната група AR 3078 следобяд на 17 08 2022. Клипа може и малко трудно да се зареди, но после го пуснете и ще върви нормално, но може и да тръгне веднага. Дълъг е 20 секунди и в долната лява част се вижда датата и часа. На 12та, 13та секунда на клипа се вижда изригването.
  https://soho.nascom.nasa.gov/data/LATEST/current_c2.mp4
 • Ухааа! Невероятно!!
 • Изумително! На това му се казва професионализъм!
 • С придружаващата информация е впечатляващо наистина!
 • Страхотно! Винаги е много интересно при теб! Три групи слънчеви петна - това означава ли ниска слънчева активност или не?
 • Блестящо представяне Валери, и в пряк и преносен смисъл!
  Благодаря че публикуваш при нас!
Random works
: ??:??