Бългаийо!
Защо надяна тази черна дрипа ти?
Защо обрече своите гаврошовци?
Не заслужават да се лутат в твоите мъгли!
Обрече ги на глад, на мъка, болка и страдание,
но най-страшното лишение е, майко, тяхното незнание.
Не чу ли, мале, за Аспаруха, който те роди,
за шипченските лъвове, освободители на твоите земи.
Те не знаят, мале, черните султани,
с колко литра кръв са те полели
Не знаят Ботевъ и Левски
живота за теб,че са живели
Вълнуват се от веселби, празници и опиати,
но чуят ли "Под игото", гледат като сурикати.
Слушат и не знаят твоите величествени творци
пред чиято лирика дори вселената глава клони.
Българийо!
Свали, скъсай, изгори тези черни дрипи ти.
Не обричай своите гаврошовци.
Не заслужават да се лутат в твоите мъгли!
© Петът Петров All rights reserved.