АЛКОХОЛЪТ Е ЖИВОТ
(ПИЯНСТВОТО НА ЕДИН НАРОД)
„Какво ли не в живота си не бях!?
Какво ли не отпих?” – вино, ракия!
Бях кьор-кютук пияна, после – депутат,
дори и пътник – при това в чужбина!
Пиянството помага да заспя,
пиянството помага да забравя
на съдбата тежката ръка:
за кой ли път се върху мен стовари?
Алкохолът е за мен живот,
но не от чаша – от бутилка пия:
не сладък плодов сироп,
а силна анасонова ракия.
Съборихме Берлинската стена,
съборихме и паметница наши:
сега спокойна мога да умра,
оставяйки след мен строшени чаши!
Алкохолът е за мен живот,
но не от чаша – от бутилка пия!
И заприличах на буркан с компот –
от грешки, мъки и евтина ракия.
01.12.1994 г.
Гр. Пловдив
© Мария Петрова-Йордано All rights reserved.