Oct 12, 2023, 1:16 PM

Балада за търпеливата капка 

  Poetry
159 2 2

БАЛАДА ЗА ТЪРПЕЛИВАТА КАПКА

 

... най-търпеливата в света, блестяща, малка, упорита,

с каква изящна простота! – дълбае капката в гранита,

а той е страшно търпелив – и като жаден я преглъща,

но капката спотайва взрив във своята дълбока същност,

със девет котешки души, те – капките, до смърт дълбаят,

 

не сеща той, че се руши! – че някой ден ще дойде краят,

и, Господ дал, човекът взел! – подир безмълвния му трясък,

ще легне – камък на темел, или ще скърца – шепа пясък,

бях първолаче при дъжда, пих мъдростите му с възхита! –

с най-търпеливата вода да се подписвам връз гранита.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??