Почивай в мир, Българийо!
Днес е помен, а не празник.
Незнайни воини бият се в гърдите
без да знаят защо.
Прости им, Българийо,
че те са просто овце,
следващи пастира свой!
Отдавна родолюбието
го няма, то спи:
в загиналите във войната, души,
в остарелите дядови и бабини ръце,
но не и в сърцата ни.
Прости, Българийо, прости,
че я няма любовта ни към теб,
че родолюбието ни е само за ден.
Видя ли майко, как децата ти
се отнесоха с теб?
© Нина Чалъкова All rights reserved.