Цената на парите
Специално за онези, които са забравили, че в живота някои неща са по-ценни от парите...
Очаква те луксозната ти стая
в хотела- пет зведи поне...
На масата изстива вече чаят,
а ти си се умислил. За къде?
Отгоре и небето се чумери,
но да е звездно, си платил и тази нощ;
за масата- копринена постеля
и златни прибори- какъв разкош!
Ала Зефир подухва и отвява
пак мислите ти някъде назад...
О, ето, сервитьорът приближава,
естествено, с най-скъпите блюда.
Но в тази нощ - и купена, и ясна,
храната е безвкусна, ни дори
чинията от порцелан китайски,
ни златото не ще го промени!
Поглъщаш от кристала руйно вино,
но чашата в ръката не звъни,
напрегнат, с пръсти стискаш я до синьо -
не можеш повече и пивото горчи...
Отново те отнесе - май си спомни
филията на баба с мармалад,
водата бистра, двете пълни стомни
и всичките мечти за твоя свят!
Но я се опомни! Във ресторанта
стоиш богат, но сам... и побледнял.
Изглежда пълната с банкноти чанта
не ще ти е спасителният сал...
И само той, макар и лицемерно,
ти хвърля отдалеч усмивка-две,
а после идва тук, със жест премерен
да отсервира горкото ти битие...
И мислиш: "Ще изпие питието..."
Но щом го иска, нека е така.
Пари премного хвърляш му в лицето,
оставяш ресто, махваш със ръка.
Какво те чака в празната ти стая?
Пари си имаш, друго ти не щеш!
Да ти призная, ангелите в Рая
залагат чак кога ще разбереш:
прекрасно е човек да е богат -
парите значат власт, успехи - всичко!
Но ако струват твоята душа...
е жалко да ги заплатиш, не мислиш ли?
© Любимата All rights reserved.