Jul 11, 2019, 8:04 PM

Да опознаеш себе си 

  Poetry
369 2 4

ДА ОПОЗНАЕШ СЕБЕ СИ

 

Да погледнеш в себе си...
Да опознаеш себе си
до дъно...
Да изследваш съзнанието и душата,
е трудно,
дори – страшно...
Аз се страхувам!
А вие?
Какво да търсим в съдбата?
Приказка, или мит?
В приказките сцените са зловещи,
докато се стигне до щастливия край.
В митовете хора много вещи
ни пращат в отминал ад и рай.
Но ти се взираш в свойто битие,
нагазваш в кал, потъваш в драки,
отвръщаш глава от грехове,
сграбчен от същества многокраки.
Искаш да намериш извора
на бистрата лечебна вода,
но достигаш до извода,
че и тя е просмукала отровата и яростта.
Счепкваш се с призраци
и реални твои врагове.
Има ги в излишъци,
поглъщащи невинността от векове.
Питаш се:
„Това аз ли съм?
Невъзможно е.“
Но знаеш прекрасно,
че твоя е калта
напластена на твоето лице.
Не отвръщай глава
от своето съзнание и душа!
Измий ги със силна струя Любов!
Че обичта и добрината
са Божествения Благослов.
Дали, да преминеш през огън,бури
и кални вълнения, си готов?
Страшно е,
но не – невъзможно.
Необходимо е
във времето ни тревожно.

 

11 07 2016

© Надежда Борисова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Борован. Част от фамилията Белински...
  • Георги, сърдечно благодаря! Възрастта и преживяванията ни правят и "философи". Извинявай, но ще те попитам дали имаш коренчи от с.Върбово Белоградчишко? Сякаш фамилията ти идва от там. Аз съм от Давидовци.
  • Интересно философско...
  • Много е хубаво:
    "Измий ги със силна струя Любов!
    Че обичта и добрината
    са Божествения Благослов."

    Поздравления и аплодисменти!
Random works
: ??:??