Казват:
пушенето е вредно.
Пушенето убива.
Всяка минута умират хора от инфаркт,
глобализация и световна криза,
назадничав капитализъм,
фатален фашизъм,
оглупял комунизъм,
необуздан тероризъм.
А бездомните деца,
отчаяните, депресираните
от мизерия зла,
клошарите,
старците безпарични,
скупчени на ракийка и бистрещи политика,
болните неизлечимо без лекарства или стимул,
пенсионерите неугледни с неподстригани коси
и стари маратонки, наследени от син или внук,
жените с дрехи неподходящи,
и мъжете, угрижени за парното, тока,
детската градина, училището и водата -
Те какво са?
Всички - жертви на суетата, народ унил,
стенат и протестират.
А кой ги чува?
Министър, депутат или омбудсман:
всички те в коли луксозни и
със заучени фрази
отстояват незрели идеи, увлечени от самолюбие
и тщестлавие от телевизионния екран,
ухажват журналистки дръзки
и надежда не дават за дни по-добри.
Напразно лелеем мечти
за благоденствие далечно,
напразно жадуваме щастие,
радост, устрем и разум,
за градоустройство удобно, красиво и полезно,
за култура дръзновена
и духовност почтена.
Напразно ли ще си отидем
без да сме съзрели светлина в тунела?
Защо ли тлеем
в нищета опозорени,
непознали приличие и дълг.
1-ви октомври 2009 г.
© Марина Ангелова All rights reserved.