Apr 3, 2008, 10:55 AM

Дар да им е чевермето 

  Poetry » Humour
888 0 6

Таз година по Великден
купих едно ягне тлъсто
и се скрих в гората гъста:

нали съм гладник голям -
исках сам да го изям!

Почнах огън да си паля -
той не ще да се запали!
Сума клечки изхабих,
целият се окадих.

Един старец се показа
от дерето и ми каза:

- Стига - ще се умориш,
само клечките хабиш!
Стига времето си губил!
Циганка не си ли любил?
Аз ще пазя чевермето,
а ти бягай при Айшето!
Циганка щом нацелуваш,
огънят ти ще лудува...

Аз отидох. И Айшето
спусна веднага пердето.
Хайде, чакам те! - ми каза
и играта ми разказа.

Старецът бе благодарен -
дадох му пакет цигари.

И разпалих огън - жар!
Викам - радвай се, Ангар!

Тъкмо стана чевермето,
ей отпреде ми Айшето -
води девет циганета!

Не едно - те ще опоскат
даже десет чевермета!

Как им бляскаха очите,
а пък мазни - до ушите!
Викове, кавги и смях.

А на стръмното над тях
със Айшето си седяхме,
гледахме ги и се смяхме.

Дар да им е чевермето -
аз се радвам на Айшето!

___

*За тези, които не я знаят, "Айшето" е поетеса от Кратунци, от наскоро преселилото се циганско семейство в това село.

© Ангел Чортов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??