ДЕТСКА РИСУНКА С ВЛАК
... мечтаех си да стана машинист
и през полето дълъг влак да карам,
рисувах върху празния бял лист
как отминавам гаричка след гара,
и мъж с червена шапка и сако
тържествено край влака вдига палка,
и как семафорът с едно око
ми смигва като пламък на запалка,
как през дъбрави и гори летя –
не като днес – във стихове и прози,
и вятър гъне тръни и цветя
край моите безкрайни коловози,
светът – красив и шеметен! – лети,
и полицаят гордо вика: – Варда! –
и сякаш второ слънчице блести
от неговата шапка със кокарда,
какво пък, тъй не станах машинист,
талантът за художник ми е скромен.
Рисунката на моя детски лист
от мен да ви остане светъл спомен.
© Валери Станков All rights reserved.