Хайку
Сухата река
Затихна опустяла.
Стадо без трева.
Съвременно
„Бедност,” „българин” -
Са думи пред ”родина”
И преди „мама”.
***
Бедни, бедни сме,
Защото друг ни свири
На хорото.
***
Не равностойни:
Аз - със татко депутат.
Изборен парад...
***
Облак загърмя.
Морето се разсърди.
Сушата преля.
***
Май, че сме в беда?
Пак мамят ни безсрамно...
Изгубена следа.
***
Слънцето се скри
Зад дрипавия облак.
Какво ще вали?
***
Лятото дойде
Със златни водопади.
Злато ли, къде?
***
Чакай, спри до мен,
Момиче русокосо!
Днес е първи ден.
***
Със какво си ти
От мене по-голяма?
Май със измама.
***
В святите слова
Няма място за лъжа.
Словото е Бог!
***
Ех, Българийо,
Народе, надигни се!
А водачите?
***
В мътната вода
Ще има едра риба.
Кредитен милионер.
***
Милиони много,
А животът е един.
Запалена свещ.
***
Банките са тук.
Народът глад го гони...
Парите са за друг.
***
Я почакай, стой!
В парламента гняв и вой!
Ще започне бой.
***
Що ли става днес?
Юли, жега, парламент -
Боже, в него влез!
***
Народе примирен,
Изчезнаха парите!
Преброени дните...
***
Вятърът повя -
Закапаха листата...
Безплодна есен.
***
Хиляди лъжи
Вещаят светлината...
Боже, опази!
***
Вяра, хляб, любов -
Издигат те високо.
Пътят е суров.
***
Море, по-кротко –
Бъди любвеобилно!
Красотата ти!!!
© Стойна Димова All rights reserved.
Замислят...
Харесаха ми!
(не са хайку)