Ей така се сещам за
мойта жаба кикерана,
ква-ква, а до нея игуана
търси под гъстия листак
да намери я муха, я пчела,
изплезва си езика и тогиз
жертвата си лапа лакомо
без да иска, сякаш е на круиз.
И за крокодила ще напиша,
че хищник е голям
и със залък той опасен,
намига, хваща антилопа
или пък лос
или нищо, само си седи
в мътните води,
чака своята жертва
да налапа.
Но макар и малка,
жабата не ще близалка,
иска като крокодила без да се будалка,
а да си причака сочно насекомо
с пипала, с крила, с хобот
като същински Дон Кихот
И се питам с какво пък толкоз
различен крокодила е -
хищни зъби и коварно чене,
език, вярно, дълъг няма,
но знаеш ли може да е зрителна измама.
© Кестен Лешников All rights reserved.