Feb 7, 2012, 10:43 PM

Клетва или благословия 

  Poetry » Other
580 0 3

Снегът затрупа тихо всички пътища
и птиците отдавна са на юг...
Пристигнах вече, ето виждам къщата...
Носталгията пак ме върна тук.

Не пуши вече старият комин,
но в стаята едничка тихо свети...
Поглеждам тъжно малкия си син
- премръзнали треперят му ръцете.

Неканен гост съм! Още пари спомена...
Страхливо във прозореца надничам.
И може би ще бъда пак прогонена,
преди да чуеш, майко, че обичам!...

Обичам те! Напук на всичко, дето
направи чувствата ти замразени...
Обичам те! Виновно е сърцето!
Виновна е кръвта в моите вени!

... И нищо, че нестихващата мъка
изгаря ме в най-адския пожар
и още пазя спомен за юмрука,
превърнал моето детство в кошмар.

... Сълзите си от твоя внук прикрих.
Проклето минало! Пак в мен се върна!
Но, майко, аз отдавна ти простих!
И искам само днес да те прегърна...

Достигнаха ме всички твои клетви,
но в себе си запазих Добротата.
Надежда там, в сърцето, още свети,
че ще обикнеш мене, дъщерята.

... Която пак при тебе се завръща.
И чака Божята орисия.
Изминах, майко, сто трънливи пътища...
За клетва... Или за благословия...

Павлина
’01. 2011 г.

http://www.youtube.com/watch?v=9nhvyekMguA
...

© Павлина Соколова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??