Jan 8, 2010, 2:37 PM

Кой 

  Poetry » Civilian
421 1 3

КОЙ

 

Кой ни накара да сложим решетки

по прозорците

и по вратите?

Кой разполага със нашите сметки

и днес заплашва ни със „борците”?

Как обедняхме? 

И кой скри ни хляба,

за да ни го продава „на черно”?

Кой в домовете ни влиза и граби

пладнешки

и във доби вечерни?

Кой ни наплаши,

та да не смеем

да се погледнем

дори в очите?

Кой беше вятърът,

който отвея

и надеждите ни,

и мечтите...?

Кой, кой бе този – със думите голи

по площадите,

със знамената...?

Кой взе ни вярата и защо ли

още ни гази по рамената...?

Кой кара майките с ужас да смятат

как днес децата си да изхранят?

Кой ни приспада от всяка заплата,

а богатеят „люде избрани”...?

Даже по улиците сме зад решетки!

Вече не гледаме и към небето!

Нямаме цар, а и Бог се отметна...

Кой ще пожали душите ни клети...!



1989-2009

© Георги Ванчев All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Прав е Ангел...
    Поздравления за поредния ти силен стих!
  • Поздравления!
  • "Даже по улиците сме зад решетки!
    Вече не гледаме и към небето!"
    Сами сме си виновни, приятелю!
    А може би не сме узрели още за истинска демокрация...50 години чист комунизъм едва ли могат да се излекуват от 20 години полуприкрит комунизъм!
    Поздравления за позицията и от мен!
Random works
: ??:??