Родена съм в Украина и питам:
аз украинка ли съм или не?
Щом татко ме отгледа с ръченица,
а майка с казачок едва ли не.
„Сладуно моме" пееше ми татко,
звучеше често вкъщи „Гаяне".
За Курска област слушах вечер сладко,
за маминото детство сред поля.
А през деня за Бухово, където
на воля минала на татко младостта.
И тоз Балкан, и тез реки могъщи,
що прекосяват мамината Рус,
са мои, свикнах с тях от детство,
а после в тях ми мина младостта.
Затуй България наричам Татковина,
а пък Русия моята Родина.
Родена съм в Украина и питам:
аз украинка ли съм или не?
Дали съм българка или рускиня?
И отговарям си сама.
И двамата тъй много ви обичам,
затуй с гордост се наричам
дете на цялата планета, наречена Земя.
А може би на цялата вселена,
защото вярвам в чудеса!
© Светлана Лажова All rights reserved.