Oct 4, 2014, 11:38 PM  

Кръгове 

  Poetry » Landscape
414 0 4

I.


Денят ни става равен на нощта.
Денят зелената прозирна тога
ще замени с онази пъстрота,
която сетивата ни възторгва.

И кратки бури, топъл летен дъжд
ще се сменят със тихите валежи.
Над нивите с ожънатата ръж
ятата днес последен кръг бележат.

На юг са устремени те, натам,
където в утро слънцето ще срещнат.
Във ритъма на шумния там-там 
под строй летят над Африка гореща.

II.

Оставаме си тук. И ден след ден
ще става по-студено, а листата
земята боядисват във десен
кафяво-жълт, до следващата дата,

когато ще осъмнем в белота,
простора син снежинки ще замрежат
в очакване отново пролетта
в зелено чудо дните да бележи.

Когато над класилите нивя
ятата птичи дълго кръг ще вият
преди да кацнат в родните места
и морните криле в гнезда да свият. 

III.

Денят ще стане равен на нощта...
Дърветата ще бухнат многоцветни
и снежните води ще изтекат
в моретата, по устия заветни.

В гнездата ще се белнат яйчица
под топлото крило на майка-птица,
а малките им скоро ще летят
в простора, първа радост да изпитат.

И вятърът криле ще заздрави,
а зърното ни сила ще налее,
че с дълъг полет в топлите страни
да стигнат те, преди тук – суховеят.

© Иван Христов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??