Nov 20, 2020, 10:57 PM

Къде е тайната 

  Poetry » Other
360 0 3

ХОРО...

Защо точно тези четири букви изписват тази дума с перо?

 

Х... Дали не е кръст за вяра с две силни основи?

Или скрито съкровище, което всеки българин трябва да изрови?

И не с ръцете, не с краката,

щото тая сила не е във земята...

А със сърцето и душата!

О... Дали, защото не е кръг, без начало и без край,

нишка на безкрайна енергия и символ на сила?

Или когато сърцето диво заиграй-

„Българино! Разпали го тоя огън и искрата си предай!“.

Нишката си взима и си вплита, туй що е съградила!

Р... Дали, защото линията тръгва като кръг,

ала се пресича и забива рязко във земята?

И се разстила като корен във средата,

за да има вечна памет и в кръвта, пръстта, и във водата,

щото без основа, сила нямат кръг до кръг!

О... И отново пак е то? От къде тръгва? Защо?

Дали някога, някъде, много отдавна, един митичен певец,

видял ги е там... Под слънцето, около клада?

Как виели наляво мъжкия братски венец,

А земята под тях ставала все по-силна и млада!

 

НОСИЯ...

Силна дума!... И не е само просто дреха,

в дни на мъка и тегоба, е носила сила и утеха!

Носила е и ще носи отпечатък

във всеки един живот, колкото и дълъг да е, или кратък!

Ала да сияе... Сила и достойнство трябват!

„мръсни ръце“ не ще да я грабват!

Дар да бъде! И рекат ти: Носи я!

Научи я, предай я, пази я!

Щото тя е родство! Тя е твоята Носия!

 

ШЕВИЦА...

Език тъй тайнствен, древен и все още непознат

от фигури и цветове, разлети със игла по плат!

символ за единство, принадлежност, Род,

Символ, съхранил във вековете цял един Народ!

 

Той!... По гърди и ръкави, навсякъде извезана като код

против уроки, зли очи и за сила шевица,

а кога я погледнеш, блясва и без слънце тая дива плетеница!

 

Тя!...По гърди, ръкави, навсякъде извезана с шевица,

и носи кръвта на майката, на детето, жари и дебне с поглед на орлица,

пази семейство, а в очите на отсрещния... стои царица!

 

 

 

© Каролина Колева All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??