Aug 17, 2019, 1:11 PM  

Манифест за 21. век 

  Poetry » Phylosophy, White poetry, Other
706 1 4

Полузаспали, когато сме будни,

полубудни, когато искаме да спим...

Това ли е модерният човек?

Загърбихме интензивността, 

енергичността, жизнеността, 

страстта към живота... 

Manners maketh man,

но навиците изграждат нравите,

а леността ги разрушава, 

новите велики три -

дисциплина, постоянство, търпение.

Те ще съградят духа наново!

Съсредоточеността на вниманието 

към всеки детайл на живота - 

ще съгради разума!

Край на нарцистичната изопаченост, 

начало на обективния светоглед. 

Не на консумеризма!

Не на материализма!

Не на конформизма!

Ново значение на скромността - 

отърсване от детските мечти

за всезнайност и всемогъщество.

Смърт за летаргията, апатията

и най-добрите им приятели -

интелектуалното и моралното отъпяване.

Край на полубудния живот!

Триумф на рационалната вяра

в убеждението, в здравия разум. 

Да живее истинността!

Да живее обичта!

© Филип Филипов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря, Данаил! Наистина консумеризъм е правилната транслитерация.
  • Интересно, философско и замислящо. Консумеризъм, мисля че е правилната дума. Но това е подробност, Филип, Поздравления за искреността в думите ти!
  • Силно вярвам, че ще е така.
  • Малко ще го разберат, още по-малко приемат със сърцето и съвестта си, но един да е този, който може да го осъществи, нека е водача на всички останали полуслепи! Ще се родят будни и умни, които ще го постигнат!!!
Random works
: ??:??