Jun 26, 2012, 9:57 AM

Минало и съвремие 

  Poetry » Other
534 0 2

В древността се взирахме в Лебед,

по-късно го сменихме с Орион.

Сред тях ли съдбата си да търсим,

приемаме за природен закон?

 

На юг от Зоната на тишината

маи изучаваха звезди,

оставяйки ни странен календар

със загадки за идните дни.

Път към звезди се спуска от небето

Вулкани раждат планини от пепел.

Инки със златен диск отварят

портал към свои богове.

По улеи в каменен олтар

кръвта на пленници тече.

 

Окото на Хор наблюдава

и предава на хората знание.

Жреците го тълкуват по своему,

а народите нанасят си рани.  

Но Маат справедливо претегля

на своята безмилостна везна.

Тя никого от нас не подминава

и утайки не оставя в паметта. 

 

Градушка от заледени сълзи

завива пустите улици.

Русалка на брега мълчи,

имам се прегръща с нунция.

Четирима конници препускат

през ума на много хора.

Коса и мечове размахват,

непризнавайки стобори.

 

Показвайки новите бомби,

един убиец заличава два града.

Оправдава се с нагли лъжи

и от историята търси награда.

Железният светилник угасва,

скришом Скапен си брои луидорите.

Боричкат се някакви маски

да останат на властта в коридорите.

 

Урагани се редуват с бури,

превръщайки платната в дрипи.

Корабът e отдавна изгнил,

но сърце срещу съдбата си рита.

На морския бряг две песъчинки

лудуват с нежния залез.

Ласкаво ги галят вълните,

а в перли ги прероди старец. 

 

Неволно Малкият принц се превърна 

в тайно убежище от света

за души, бялата птица укрили

в нейния полет към обичта. 

 

© Вили Тодоров All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Благодаря за отделеното време при мен!
    Колкото до Малкия принц - тези дни, още след като реших да подаря тази книжка на един много стойностен човек, написах тези редове - като финал на този стих и върху посвещението в книгата. Не се бях излъгал и подарената книга предизвика една спонтанна и искрено щастлива усмивка. Мога само да благодаря за нея на Екзюпери и на съдбата.
  • Хубава ретроспектива и още по-хубав финал! Превръщаш се в Малкия принц и вярваш в любовта!
Random works
: ??:??