Някой ден на върха на Олимп
ще те видя, застанала в бяло.
Ще блести над главата ти нимб
и ще бъдеш с божествено тяло.
Аз ще бъда във ниското, цял
в мръсни дрипи и с длани немити.
По лицето размазана кал
ще тече. Ще се срещнат очите.
И тогава ще тръгнеш към мен.
Аз към тебе ще тръгна нагоре.
И ще стана по-чист в този ден.
Върху тебе ще легне умора.
Всяка стъпка студената кал
от лицето ми мрачно ще свлича.
Твоят образ, божествено бял,
все по-ясно на мен ще прилича.
Но когато на голия връх
аз застана сред лед и звезди
и погледна, останал без дъх,
там, надолу по твоите следи,
ще открия, че пак ни разделят
голи чуки - етаж след етаж,
че отново сред чужди предели
пак съм сам и че ти си мираж.
© Ангел Веселинов All rights reserved.
Продължавам да те чета и като нищо да се окажа пристрастена.