Aug 12, 2022, 8:28 AM

Митничар 

  Poetry » Humour
222 1 8

Когато бях… новоизлюпен

и не отракан митничар,

аз бях напълно неподкупен:

Рушвети, не приемах дар.

 

Разчитах само на заплата.

И на едно добро моме.

Работех честно за хазната,

а не за мойто портмоне.

 

Аз своя дълг си изпълнявах,

и не изпитвах капка срам.

С колегите, не се равнявах.

По куфарите ровех сам.

 

Така изкарах - Май и Юни.

Със работата бях добре.

Но гаджето реши, че в Дюни,

ще ходим Юли на море.

 

Прегледах - родните оферти

за стая с хубав климатик.

В хотел с пиано и с концерти,

и във фоайето със бутик.

 

Но мигом включих аварийни

от баснословните цени!

Там, всяка стая със режийни 

надхвърляше чувал пари!

 

И вместо Дюни, аз във Китен 

реших да ходим на море.

И стъпих смешно пред очите 

на моето добро моме.

 

А то ме зяпна… като Гризли!

Наточи… нокти и зъбИ!

И спретна, куп кирливи ризи

за китенските ширини.

 

Постави мигом ултиматум

да влезна моментално в час!

Че инак, с моята заплата 

ще ме запрати - зад Бургас!

 

Не мислих дълго, а започнах 

да не отварям всеки ТИР.

И много бързо - реципрочно

аз се превърнах в богатир.

 

Заминахме с момето в Бали!

Там друга песничка запях.

Мангизи харчехме… с чували!

На два кревата нощем спях!

 

Така, покрай момето станах

ояден, роден митничар.

В Бояна крача със охрана.

А на власта съм пръв другар.

 

 

 

Юри

Йовев

Август

2022 г.

 

© Yuri Yovev All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??