Jan 12, 2016, 10:24 PM

Моторите - в кръвта ми 

  Poetry » Other
260 0 2

Моторите ли? – те са във кръвта ми!

Израснах с тях в масла, бензин и дим

под покрива на техникума „Сталин”

и спомените от класа любим.

 

Прибрал под мишка шапката с кокарда,

с дъска чертожна, чанта, линеал,

трамвая хващах аз от спирка „Вардар”

на тройката, умора не познал.

 

Шкембе на „Опълченска”. Онзи чичко

със кепето и черния мустак

ми слагаше в купá, нарязал ситно,

чревца от агне и чорба – черпак.

 

Нахлупил шапката, току пред входа,

куртка с якичка, стъпкал бързо фас,

минавах пред учителката строга

за първия, очакван с тръпка, час.

 

Дали той бе Техническо чертане,

Котли, Турбини, Български език,

те бяха стимула ни и призвание,

на нация технологична – вик.

 

А след обяд, облечени в престилка,

с моторен бум в прогнилото гърне,

заснемахме на пантограф с чертилка

прилична диаграма – КПД.

 

Трамбовахме пръстта в леярски форми,

отливахме детайли от чугун.

Ковашки чук характера оформи,

готови за житейския ни друм.

 

 

На празниците в строгите редици,

със духовата музика във такт,

минавахме под възглас: „Ученици

на техникума „Сталин” пак са в крак”.

 

И днес, пътувам ли по „Стамболийски”,

фасадата му с надпис – горе бил,

ме връщат по останалите шпилки

към миналото славно – спомен мил.

© Иван Христов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Поздравления!!! Тази махала е и моята.Беше като код на нещо изключително любимо , дори
    когато вече не си там .Дано и сега да има да обичат някое свое място толкова много.Wali/Виолета Томова/
  • Чуесно поднесен ученически спомен!
Random works
: ??:??