Dec 7, 2022, 7:39 AM

Моята първа пенсия 

  Poetry
399 2 4

... не съм аз вече вашият Валери,

наместо да ви пиша стих след стих,

в орляк замръзнали пенсионери

пред пощата и аз се наредих.

 

Ченето си бях лъснал с бленд-а-мед-а,

сияех от надежди и любов.

И портиерът строго ме изгледа:

– Ти – вика, – на опашката си нов!

 

И рекох си – щом пенсийката взема,

от нашия квартален магазин

ще купя две-три сиренцета – "Crema",

и с рестото – едно шише пелин.

 

Три бабки ми се скараха на припек,

правителството, – викат, – е добро.

Що повече, Валери, искаш, ти пък?

Бъди щастлив с бюджетното перо!

 

И – ей ме, на! Шастливец, тихо дишам

над празното си вече портмоне.

Прашинка от бюджетния излишък

я литне върху мене днес, я не!

 

Аз доживях красивата измама –

да чакам милостиня от крадци...

Опашка на света по-тъжна! – няма.

Прилича на хоро от мъртъвци.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • "Опашка на света по-тъжна! – няма.
    Прилича на хоро от мъртъвци..." - !!!
  • Днес и аз се наредих
    на опашка за парички.
    Никого не прередих.
    Баха като мене всички -
    смачкан вестник "Труд" без смях,
    аз - най-смачкана от тях.

    Ох, Валери, добре дошъл в армията на пенсионерите! Страхотен си, както винаги!
  • Опашка на света по-тъжна! – няма.
    Прилича на хоро от мъртъвци

    Ох, натам и аз вървя. Страхотен си.
  • Ох, как жилиш с твоето перо, ама дебел задник болка не усеща.
Random works
: ??:??