Apr 21, 2008, 8:37 AM

Не си отивай... тате... 

  Poetry » Other
1341 0 10

        Не си отивай... тате...

                                       

                                            На баща ни

 

Не си отивай, тате! Моля те! Недей!

Остани, поне за още малко.

Усмихни се, прегърни ни, поживей!

Може да боли, но ще е за кратко.

 

Как искам нещо мило да ти кажа,

а ти да можеш да ме чуеш, разбереш.

Как искам да ти вдъхна аз куража

и по живота, стария копнеж.

 

Не си отивай, тате! Не искам да те пусна.

Нима ти беше лошо тука, у дома?

Ти толкоз от живота си пропусна.

И нам го даде. Поклон и Благодаря!

 

Как ще се завърна в "Бащината къща"?

И няма да те видя? Как?

Как, само "старата" ще ме прегръща?

А мислите ще са за тебе, пак. 

 

Боли те.  Знам. Жестоко е и тъпо.

Не зная как да ти помогна, утеша.

Държа ръката ти и все се моля.

Страшно ми се иска да греша.

 

Приятел пръв ти е морфинът.

С надежда чакаш да те навести.

Коварен е. Отнема те. Приспива.

Но нищо. Нали така не те боли.

 

А болката лежи до теб щастлива.

И дебне миг, затвориш ли очи.

Съня ти да открадне като самодива

и в тялото забие хиляди игли.

 

Държа треперещата длан

и чаша хладничка вода.

Не зная друго мога ли да дам.

Отпускаш побелялата глава.

 

И пак с надежда ми говориш

и търсиш лек за Нелечимото.

Със всеки си готов да спориш,

че нямаш нищо общо с Непростимото.

 

Не си виновен. Зная. И усещам

в гърдите гняв, по бузите сълзи.

Юмруци стискам, гледам настрани,

а нещо в гърлото ме дави и души.

 

Напуканата и корава нявга длан,

браздила дълго чернозема,

напълно дала свойта дан,

сега лежи безсилна и сломена.

 

Съдбата подреди нещата тъй

и път назаде ти отказа.

Сега ти сочи пропастта.

Наказа те, защо - не каза.

 

Смирено трябва всичко да приемем.

За болестта да кажем пак - съдба.

Защо живота трябва да ти вземе

и да я оправдаем след това?

 

Ще дойдем, за да те изпратим, тате.

И с теб да бъдем в сетния ти час.

Но, моля те! Опитай! Ако можеш,

ОСТАНИ! НЕ СИ ОТИВАЙ... ТАТЕ...

 

11.04.2008 год.

с. Сокол

обл. Силистра

 

© Марин Петков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Буца в гърлото и сълзи в очите, толкова изстрадано и познато, болно чувство ....
  • Ех Марио,просълзих се.Когато аз за последен път допрях ръка
    до челото на скъпия ми баща то беше ледено ,студено.Това беше последната ми ласка.
    Благодаря ти и поздравления. Джуди
  • Разплака ме...!
  • Трогателно и много чувствено
    Силни чувства написани по един брилянтен начин
    Поздравления
  • Много силно и въздействащо! Върна ме назад във времето,когато и аз исках моят татко да не си отива...
  • поклон, пед болката ти, и пред силното ти перо, за да успееш да я излееш по толкова красив начин! Блестящо...
  • Тъжно, силно и много болезнено!
    поздрав!
  • Искрена, синовна, човешка болка, трогваща до сълзи...
  • Разплака ме.
  • Нека остане, разчувства ме...
Random works
: ??:??