Jan 21, 2023, 5:45 AM

Не съм светица 

  Poetry
246 0 2


Не съм светица,
ала на доброто,
се старая да съм жрица
Да го пазя
и пламъка му да поддържам
и подклаждам
Семето му, да засявам...
Не съм светица!
Човек обикновен съм
и слабостите,
грешките човешки
и мене не са чужди -
ала ги отричам!
Доктрината ми е
- На ближният,
не сторвай, каквот'
не искаш тебе сторено!
- Ако не можеш да дадеш,
недей отнема!
- Ако добро направиш-
не го изричай,
не търси отплата!
- Зла дума, никому не казвай!
- Ако си знатен -
научи незнатният!
- Ако си мъдър -
предай ти мъдростта си!
- Добро стори!
Доброто сторено, не го забравяй!
- Човешко е да се греши,
но грешки не повтаряй!

-Малките си със любов обграждай

и да обичат научи!
- Старите тачи,
поклон стори им!

Не съм светицa ...
Но се старая,
в човешкото ни блато,
със достойнство,
някак си, да оцелявам
Децата ми,
от мене, да не се срамуват!
И някак си...
Не мога да го кажа
Нито да приема,
че днешната ни догма :
" Хич не ме е еня!" -
в живота ни тъй волно,
тъй уверено,
безсрамно,
и удобничко,
се бавно настанява!
Затова...
Макар и да не съм светица!
Макар и да съм
простосмъртна,
жена, най-редова,
обикновена,
Ви призовавам :
"Хора опомнете се!"

На лошотията

Не се предавайте !
Човешкото лице
си запазете!
Спомнете си...
какво срам беше!

 

Valentina Mitova


16/01/2023

© Valentina Mitova All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??