Лицата ни са просто маски –
шлифовани, изящно-бели.
Усмивките изваяни са сластно.
Косите вплетени с дантели.
Приличаме на гейши под дъжда –
притихнали, очакващи да спре.
Закрили под чадър грима –
потръпващи с премръзнали нозе.
Зад бляскавата пудра сме прикрили
душите си, копнежите, страха.
Ранени сме, но няма да разкрием
белязаните скули пред света!
Лицата ни са просто маски.
Телата ни – рисувана коприна.
Сърцата ни желаят ласки,
които няма да отминат.
* Noh mask – маска от театър Но. Маската е основно изразно средство в театър Но. Маските прикриват лицата на актьорите и не им позволяват да предават емоции чрез мимики.