I
Къща, а до нея още,
сгушени, захлупени души,
гледащи във слънцето от нощем
чак до късни, зинали зори,
впрягащи надеждите си в кошер
от разярени, стъжени оси,
и отхапващи от тоз останал любен стожер
на прекрасните им кървави мечти.
II
А аз стоя в полето, обладано
от майски слънчеви лъчи
и под небето синьо, днес раздрано
от вика на селските души,
аз чувам пролетния порив
на месечината, огряла във сатен,
аз чувам пролетния порив
на разтворения днешен ден.
III
Спокойно в гроба бих могла да чуя
раждането на лале от капка мраморна вода,
и там бих видяла моята надвиснала луна
да ме целува със сърпа си от хиляди слънца.
Да, там аз искам да остана,
като мъничка, прекрасна рана на света
заедно с природата страхлива, че ще бъде обкована
от докосването й с кръвта.
И аз стоя в полето, прокопано
от заровените хиляди души
и със тях лежа във общото одеяло
на останалите във живота блянове, мечти.
Там, сгушени един до друг сънуваме
как вятър брули нашите коси
и как със часове се лутаме
под слънчевите, жарко-къдрави лъчи.
IV
А щом луната ме погледне
със свойте бляскави сълзи
и щом викът й пак отекне
над тучните, сънуващи доли,
аз виждам тебе, мили,
и в тебе - своя образ очертан
от дивни розни мастила
и твойте споменни петна.
И щом към гроба си сега отлиташ,
отлитам и аз със теб към таз земя
и до теб заспивам в кадифенен пух
на отминали, захвърлени писма.
В мен просмуква се животът
на сухите ти, есенни листа
и прахът ти в огън се преражда
в преродената ми приказна душа.
V
И макар да вярвам в теб,
демонична стръв,
макар пропита с твойта кръв,
аз не мога да усетя сребристите ти очертания
в нощните ни скрити обаяния,
аз не бих могла да видя твоите очи,
покрити с бистър пласт измъчени лъжи.
И как бих могла?
В този мрак и пустош
на ковчежната отнета тишина,
с единствена светулка -
кървавата в мен жена.
VI
Къща, а до нея още,
сгушени, обречени молби,
отправени към Бог от нощем,
чак до късни, алени зори.
Там във долината,
далеч от хорските мълви,
далече от живота и от слънчеви лъчи -
там, дълбоко под земята
те очакват моите очи
и там те прелистват нашите глави
от нашия роман и отминалите дни.
******
Завий зад ъгъла във полунощ,
на огряната от сребърни лъчи алея
и на мястото, където ти заби във мене своя нож,
протегни ръце и ме намери сред безбройните гори
от спомени и споменни лъжи...
© Росица All rights reserved.