Feb 28, 2023, 8:03 AM

Нощна песничка 

  Poetry
720 0 1

НОЩНА ПЕСНИЧКА

 

Докато свирна със уста – и си заминал, мой животе! –

закуска, обед и вечеря потретил на квадрат, на куб.

Ще се изгубя в есента – едно бездомно, мокро коте.

И сигурно ще ме намерят –

размазан на асфалта труп.

 

Линейката ще ме откара, патрулката ще изфиряса,

зяпачите ще си отидат да си налеят по едно.

И проститутката ще седне без мен на празната си маса,

а булевардът ще изпрати в дъжда

последното "Renault".

 

Тогава над града ще падне лъч от космическата мисъл,

че креем като крехки свещи във шепи, плувнали от пот.

О, Господи, какво съм сторил, че с мен така разпореди се? –

понеже не живяхме днеска,

да вярвам в бъдния живот?

 

Да се надявам, че накрая дори във Рая ще ме пуснат,

нарамил в пътната торбичка кесия с шепа родна пръст.

И обяснявам на ченгето, че тази кръв по мойте устни

не е на мама и на тати,

а от пресветлия Ти Кръст.

 

Бълхясал помияр се готви със мен богато да замези.

От спалните жени пригласят на воя му в менте екстаз.

А аз лежа на булеварда – и чакам, Господи, да слезеш.

Защото – ако ти не слезеш,

ще се кача при тебе аз!

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Голям си!

    Бълхясал помияр се готви със мен богато да замези.
    От спалните жени пригласят на воя му в менте екстаз.
    А аз лежа на булеварда – и чакам, Господи, да слезеш.
    Защото – ако ти не слезеш,
    ще се кача при тебе аз!
Random works
: ??:??