Jan 15, 2017, 10:56 PM

Опознай гората - гатанки (част втора) 

  Poetry » For kids
10755 1 0

Невестулка

Аз опасна съм хитруша

и кокошките ви душа.

На нощта съм булка.

Аз съм...?  Невестулка

 

Лисица

С палави очета

и опашка кат комета.

Хитруша е опасна, 

само да не стане бясна!

Тя е рижа хубавица

И нарича се...? Лисица

 

Щурец

Цигулар е той напет.

Музика твори навред.

На буболечките певец

и нарича се...? Щурец

 

Комар

Кат те гризна, знай, сърби, 

но нали не те боли!?

Ти не удряй ми шамар!

Аз съм мъничък...? Комар

 

Змия

По земята аз пълзя.

Не помръдвам във студа.

На кравайче се навивам.

Нощем в дупка се укривам.

Нямам си крака.

Аз отровна съм...? Змия

 

Орел

В планината аз живея.

В небесата аз се рея.

Сто години съм живял.

Колко много съм видял!

Сам се скитам без предел.

Горд съм аз...? Орел

 

Стоножка

Със краченца сто на брой,

маршируват всички в строй.

Трябват ми парички,

да им купя цвички.

Що е то! Стоножка

 

Бухал

Птица е голяма.

Като нея друга няма.

Със очи кат светофари,

Мишка в тъмно да не свари.

Що е то! Бухал

 

Белка

С невестулката ме бъркат

и с това ще ме побъркат.

Аз съм първа хубавелка

и се казвам...? Белка

 

Вълкът

Аз живея във гората.

С мене плашите децата.

Вярно, агнешко обичам

и въобще не го отричам. 

Често кожата си сменям,

ала нрава не променям. 

Я познайте вий сега,

кой изяде пак овца? Вълкът

 

Кълвач

Птица дългоопашата,

вдига врява сред гората.

Чука, трака, кат ковач

и нарича се...? Кълвач

© Петя Борисова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??