ОПРОВЕРГАВАНЕ НА ХИМНА
... понеже нищо не зависи от мен във този луднал свят,
пък и нали човек съм хрисим – бедняк, на горести богат,
дори си нямам телевизор – да гледам цял ден новини,
в които – казват, че са близо и моите щастливи дни,
да вярвам в гнусната измама – обляна с розови бои –
и с обич да си гледам мама как пенсийката си брои
за хляб, за мляко, за лекарства, за ток, вода – и свиден гроб,
в България Лъжата царства! – и всекиго превръща в роб,
додето благинките лапат държавните ни зверове! –
и чезнат младите на Запад през Терминал едно и две,
на стих ще грача – черен гарван, над своя изтърван кравай.
Отказвам, Боже, да повярвам, че дишам в Българския Рай.
15 май 2023 г.
гр. София, 21, 25 ч.
© Валери Станков All rights reserved.