Нова година. Не съм Пепеляшка,
чистене, манджи, отде, накъде?
Друг да виси в тоя студ на опашка,
принцесата знам, че всичко яде.
Зеле в бидона, бидонът – в мазето,
мръвките с лук ще се сготвят сами,
само показвам – виж, лесно е, ето,
бързо се свиват дори и сарми.
Тънко режи и салам, и сланинка,
чукай орехите за баклава,
само навън, че принцесата спинка,
пръст си ударил? Какво от това?
Хладно било, че декември е – зима?
Аз съм в леглото и книга чета –
в кухнята – огън, погром, Хирошима,
чистене чака те после... мечта.
Тази покривка е смачкана, крива,
ти я глади, аз отивам на спа,
тази престилка така ти отива,
ето, изглади я... Просто "заспа".
Връщам се свежа, с парфюми обляна,
къщата тъмна и тиха. Разкош!
Хърка пребит моя мъж на дивана.
Животът принцески май не е лош.
В пет до дванайсет го будя. Къде ти!
Спи, ако ще и с цял топ да гърмя.
Аз му се паднах, от всички късмети,
да оцени май сега съумя.
© Надежда Ангелова All rights reserved.