Mar 15, 2024, 10:56 AM

Пешката 

  Poetry » Odys and poems
82 0 0

Царица да стане,

мечтае всяка пешка.

Но трябва да свърши

всичко без грешка.

 

Наляво, надясно

и само напред

най-после да стигне

последният ред.

 

В полетата бойни –

коне, офицери.

Ще трябва пролука

сред тях да намери.

 

Топовете страшни

я чакат в засада.

Не трябва при техния

вид да припада,

 

а с хитра маневра

и тънък обход

спокойно да прави

поредния ход.

 

Пътят е страшен,

но е и славен.

Това го е казал

поет най-прославен.

 

Колежките пешки

също я чакат –

те се надяват

да я прецакат.

 

Май трябва към тях

със финес да подходи

и помежду им

със успех да проходи.

 

Царицата вража

главата и иска –

не я ли хване,

дървото ще гризка.

 

Стигне ли края –

чака я слава.

Пък всекиму тя

не се отдава!

 

Тъй пешката наша

царица щом стане,

славата бързо

за рогата ще хване!

© Георги Янков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??