Jul 22, 2015, 9:43 AM

Пещерата на Платон 

  Poetry » Phylosophy
540 1 4

 

ПЕЩЕРАТА НА ПЛАТОН



Pacem cum hominibus, bellum cum vitiis habe

Бъди в мир с хората, воювай с техните пороци

/древноримска мъдрост/

 

Колко предмети без стойност видях -

скъпи, изящни, прекрасни, студени.

И колко хора без стойност съзрях -

нежни, красиви, хладни и тъй уморени.


Насила безчувствени и мрачни те бяха,

приковани в стената на свойто съзнание.

Сякаш слепи в пещерата на Платон живяха,

щастливи от всяко земно страдание.


А имаше кой да им каже!


Сякаш глухи дори не го чуваха -

"Усмивката искрена колко е важна".

И в умовете объркани още си плуваха,

а страхът отново стоеше на стража.


Любовта озарена от слънцето чакаше вън,

на Платон отвъд пещерата.

Нямаше кой да я види, за тях даже не беше и сън,

беше просто една непозната.


Нямаха чувства, нямаха нужда от нежност,

не знаеха щастие къде да намерят.

Вглъбени в свойта вяла небрежност

от страх в пещерата още треперят.


А имаше кой да им каже!



Да срутят стените на свойто съзнание,

да погледнат в очите човека отсреща

и само едничка капка внимание

вратите отваря на обич гореща!


Но нямаше кой да го чуе...





                20.07.2015 г.                                                     Велин Иванов Гюргаков

© Велин All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • „Усмивката искрена колко е важна„
    Точно така.
  • Страхотно много ти благодаря Ева! Радвам се, че оцени точно това стихотворение! Останах впечатлен! Винаги ще прощаваме и ще се опитваме да разбираме винаги всички хора.
  • Благодаря ти Йоана
    Да, може би си права. По-правилно би било достойнство, а не стойност. Но сигурно съм си предтвавял сравнение с лъскавите вещи без стойност, защото са просто предмети и нямат души.
    Благодаряти още веднъж!
  • Няма хора без стойност! В най-крайните случаи стойността им е в потенциала да проимат стойност
    „и само едничка капка внимание/вратите отваря на обич гореща“... това ме очарова Но за жалост не винаги има дори кой да го каже.
Random works
: ??:??