Apr 7, 2023, 8:54 PM

Пликче пържени картофки 

  Poetry
416 3 4

ПЛИКЧЕ ПЪРЖЕНИ КАРТОФКИ

 

... сигурно изглеждах кофти – дънки, шушлек и елек,

с пликче пържени картофки спря край мен един човек,

бе донесъл екстра бира – „Staropramen”, тъмна! – кен,

сякаш Господ ми сервира, прав! – до пейката под мен,

може би на храмов просяк съм приличал отстрани? –

тъй дори на цар не носят! – даже да гладува с дни,

сякаш в мен мъжът погледна, сетне тихо каза: – Яж! –

и – на пейката ми ледна! – си зашепнах „Отче наш!”,

 

може би за своя татко – седнал в парка, ме е взел?

и първица толкоз сладко хапнах, сякаш в грандхотел,

сетне – Бог ми е свидетел! – бирите изпих ги – три,

царственият благодетел в градската тълпа се скри,

мой забравен ли побратим, месен в същото тесто? –

кой ли, всъщност, ми го прати, и по-важното – защо,

и погледнах философски – как е хубав този свят! –

с пликче пържени картофки! – и случаен непознат.

© Валери Станков All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??