Sep 26, 2013, 12:58 PM

Предчувствието на Мария Антоанета 

  Poetry » Other
394 0 0

(цикъл „Забавно за известните”)

Австрийският владетел Йосиф Втори
във Франция пристигнал на визита
при своята сестра. С приеми в двора
събитието чествали, с открити

градински тържества и маскаради.
В една такава вечер подир бала
на стълбите на Операта млад и
изискан мъж кралицата видяла.

Той бавно се изкачвал. Изведнъж
тя своето ветрило изтървала
и младият и елегантен мъж
навел се и галантно го подал, а:

„Кому дължа честта за този жест? –
попитала кралицата – Да знам!”
„Парижки адвокат съм. Имам чест!”
„А името?” „Робеспиер, мадам!”

отвърнал той и продължил нагоре
по стълбите към оперната зала.
„Не знам защо, когато проговори,
от този мъж изпитах страх!” признала

кралицата на брат си. „Откога
от рокли и от камъни се плаши
една жена? – отвърнал със шега
владетелният брат – Та те са Ваше

любимо притежание!” Съдбата
обаче подир няколко години
предчувствието сбъднала, когато
изпратена била на гилотина

кралицата от този кавалер
на име Максимилиян Робеспиер.

„robes” – рокли „pierres” – камъни

© Ангел Веселинов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??