Feb 27, 2021, 9:36 PM

Просто приказка 

  Poetry
276 6 6

Там, зад девет, обрасли с трънаци, земи,
зад гори, от тегло озверели,
обградена с бодили, кралицата спи
върху твърда, неравна постеля.

Не сънува ни принц, нито фея добра,
ни армади прислуга покорна,
а венец от ухаещи, диви цветя
и зора над поляни просторни.

А когато се буди, в нежносин полуздрач
и оглежда бодливите стражи
се разтърсва в отчаян, безнадеждно глух плач.
Да излезе? Това са миражи...

Че кралица е, знае, но жестока съдба
я научи на плен - зла присъда
и с горчива насмешка и остави съня,
за да сочи как може да бъде. 

В свят живеем студен и кралици в беда,
ни закон, нито рицар спасяват,
само шепот зловещ, че навред е така
за утеха измамна и дават.

А кралицата спи и сънува трева
и лъч слънчев, как с облак се бори...
В натежала от мъка, уморена глава,
зрее мисъл - да тръгне нагоре.

От високо погледнат, непристъпен затвор,
става жалка купчина боклуци,
а щастливият глас на цвъртящ птичи хор
заглушава злокобните звуци.

Колко лесно било, даже без да боли,
да излезе от тъжната роля.
Няма нужда от сън, в паметта се роди
властен спомен, за сила и воля.

И сега, в бурни дни или нощна тъма,
надживяла гората условности,
тя отдавна не спи - управлява сама
най-прекрасното кралство - живота си.

© Вики All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Разкош!
  • Много хубаво, прочетох с удоволствие, зареди ме, благодаря!
  • Имах нужда да прочета такъв стих - красив, богат, мъдър!...
    Благодаря, Самодива!
  • В стила на средновековните балади!
    Трубадурите с песните за влюбени благородници и царствени персонажи води началото си от ранното средновековие.
    Вики,връщаш ни в едно време с легендарен характер, но със силен подтекст!
    Талантливо изразяване, актуализирана сага!
    Поздравления!
  • Хареса ми. Поздравления!
  • Красива приказка!
Random works
: ??:??