"Може би съм грешна и коварна,
може би сред път ще се сломя,
аз съм само щерка твоя вярна,
моя кръвна майчице, Земя!"
Е. Багряна
И грешна съм, навярно, и коварна съм.
Светците не живеят в този свят.
На чужди правила изневерявала
и дръзнала да имам мир богат,
различното петно съм сред тълпата,
не съм дърво от общия пейзаж.
За някои съм странна непозната,
но... може би, за други съм мираж.
Пристрастна съм - човешки неизбежности,
илюзия е мойта добрина,
говоря с остри думи и небрежна съм,
изпитвам рядко чувство за вина.
Измамница съм - дяволско творение,
гневя се, за подлец не чувствам жал.
Да, зная - губя пътя към спасение,
но как да се опазиш чист сред кал?
А в промисъла мъдър на Вселената,
прашинка съм, незнаен стрък трева...
Осъждайте ме. Аз съм просто себе си
и на земята вярна дъщеря.
© Вики All rights reserved.