May 21, 2011, 10:33 PM

Просяк на бал 

  Poetry » Other
1037 0 3

Карети лъскави минават,

тромпетен глас ехти,

а на улицата просяк

тъжно с поглед ги следи.

 

Принцесата красива се завръща

и правят бал във нейна чест,

на който всички са поканени

за отпразнуване на тази вест.

 

Просякът на улицата спрял,

със тъга във погледа му изморен,

че не може на бала да отиде,

защото от беднотията е той пленен.

 

Сиромахът работа започна,

за да сбъдне своята мечта.

Да види омайната принцеса,

да се потопи във тази красота.

 

Купи си прилични дрехи,

нае си хубава карета.

Поне веднъж щастлив той беше

с мисълта за празника желан.

 

Облече се и тръгна към двореца,

но по пътя почувства хладнина.

Нещо вън потропа

и возилото внезапно спря.

 

Крадци жестоки бяха вън!

Какво от просяк можеха да вземат?

Какво, освен парите трудни

и изстрадалия му живот.

 

Часовникът тик-така бавно,

обгърнат от гробовна тишина,

остана душата просяшка, измъчена

и една почернена, несбъдната мечта...

 

© Марин Маринов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??