Nov 27, 2017, 4:40 PM  

Ракия за Бога 

  Poetry » Other
765 9 23

 

На цигулка ли свиреше Господ
тази вечер във старата кръчма?
Някой беше вратата залостил,
миг преди да започне да мръква.

 

Седем-осем  квартални пияници
се въртяха навън като псета,
сякаш спали в порутена кланица – 
озверели от глад и несрета.

 

А пък звуците, уж приглушени,
се взривиха в душите заспали.
Чух съседа как страшно изстена,
сетне своята къща запали.

 

Друг се бесеше вън на перваза,
трети: – Аз съм предател! – крещеше.
Плъзна мръсна и адска зараза
по етажите и фоайето.

 

Разфучаха се бесни линейки,
пътят
чер  почерня!  от ченгета.
А над нас – същи бели жалейки,
снежни позиви пусна небето.

 

Най-накрая разбиха вратата,
обсадена отвън с мегафони.
Вкаменени, стояхме на прага,
сякаш някой кова ни с пирони.

 

Вътре, в кръчмата, нямаше никой.
С нас ли Господ днес се сбогуваше?
Беше тъмно и прашно. И тихо.
И кварталът навярно сънуваше.

 

© Валентина Йотова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??