Хей, бармане, здравей! - Налей по чаша!
От отлежалото налей - не се скъпи.
Налей да пия, докато нощта е наша,
пък после сметката сметни.
Но не за сметката от питието казвам,
а сметката за жизнения път.
Тя всичко, без да крие, ще разказва,
що срещнала съм в краткия живот.
Ще спомним заедно със теб за обич луда
и за омраза - спътница на любовта.
Ще спомним как сърцето е трептяло от възбуда
и как помръквало е в самота.
Ще спомним всичко - радости, стремежи,
мечти, достигащи и необятното дори.
Ще спомним много мисли безметежни -
оставяли са будни нашите души.
Ще спомня всичко с теб, приятелю, защото
за равносметка времето дойде.
Да плащам и за злото и доброто -
без сметката да правя аз на две.
Че всичко в този свят с цена е -
дори и отлежалото винò.
И ако някой тази истина не знае,
горкò му, братко бармане – горкò!
© Мария Георгиева All rights reserved.