Feb 11, 2023, 10:18 PM  

Разходка до себе си 

  Poetry
591 4 3

 

Заскрежено, настръхва от зимното слънце полето,
пътят смига, наръсен с мъниста предпразничен смях.
И за миг ме е гъдел, защото съм точно където
неотдавна се чувствах щастлива. И може би бях. 

 

Днес е някак по-тясно, противно на всяка нагласа,
даже храстът с врабците отнема излишно пространство –
тънки, бели кончèта тропосват ненужно с гласа си
от пръстта до небето. А с Бог ми е старо познанство. 

 

Аз обичам полето – то уж ме разбира добре. 
Но защо ме посреща тъй чуждо, с изтръпнала пазва?
И се гледаме – сякаш родител е смъмрил дете –
замълчавам виновно – и то също нищо не казва. 

 

Пътят смигва отново – дали се шегува със мен 
аз не знам, но решавам да свърна обратно към вкъщи.
И тогава си спомням, че моят дом днес е студен.

 

И след още минута от студ към студа се завръщам.

 

© All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
  • Каква впечатляваща с живите си образи Поезия ни поднасяш със заглавието и още в началото на стихотворението, миличка Ира!🥰👍

    "... пътят смига, наръсен с мъниста предпразничен смях"!!!

    С тази невероятна метафорична образност ме повеждаш към непознати усещания, които усмихват душата ми. Удоволствие са за мен стиховете ти, миличка!💕🌹
  • Честит празник! Много е важно да се познаваме по себе си!
  • Въгленчето, което носим в сърцата си и топли и свети, Иринче.
Random works
: ??:??