Религия
Да вярваш, значи да служиш
на Бог, който не виждаш,
който е в небето
или някъде в небитието...
Но го рисуваш
по стените на разните сгради,
не си го виждал,
но го рисуваш,
така де, за да го почиташ,
за да му служиш...
*
Да вярваш, значи
да се доверяваш
на нещо невидимо.
Да служиш, значи
да се подчиняваш
на нещо невидимо.
То изгражда наоколо ти
стени от правила и догми,
в които да вярваш,
но да не престъпваш!
И в миг се оказваш
несвободен!
Да мислиш
извън
кутията?!?
Невъзможно!
Бог те води,
Бог ти казва,
Бог нарежда
и заповядва,
и ти говори за някакъв Дявол,
че бил е враг на Бога...
*
Бог мрази Дявола,
но не може да го убие,
значи Дяволът е бог,
бог - безсмъртен и вечен...
като Бог...
Дяволът пречи на тия,
що вярват в Бога,
а Бог наказва ония,
що служат на Дявола.
И Бог, и Дявол казват,
И Бог, и Дявол нареждат,
и при двамата не можеш да мислиш
извън кутията.
Значи не са полюси май
тия двамата,
значи може би съвпадат:
Значи Богът е дявол,
а Дяволът - бог
и това е, защото вярваме
в нещо невидимо.
Вярваме в нещо, което няма полюс,
неориентирано,
нито зло, ни добро
и ние се чувстваме несвободни:
Диктатура!
Зла!
Нима вярваме в нещо добро!?!
Не!
Защото не можем да вярваме в доброто,
ако не знаем какво е добро!
Бог ни учи на добро,
но в миг се превръщаме в роби!
Защото Богът е дявол,
а Дяволът битува като бог!
*
И сякаш най-добре е
да вярваме в себе си!
Поне това ни остана!
В нас има добро,
има и зло.
И диктатурата ще бъде:
"Аз управлявам себе си!
Аз заповядвам на себе си!
Аз съм роб на себе си!
Аз съм доброто и злото!
Аз съм богът и дяволът!
Аз съм Религия!"
13.03.15г.
© Дилян Георгиев All rights reserved.