Все повече от туй ми става тъжно.
По-точно казано, душата ме боли.
Преди прекарвах дните безметежно,
но сняг в косата ми започна да вали!
Не бях се спирал, за да се огледам...
Вървях забързано, нагоре и напред.
Не бях се вглеждал в сянката си бледа
и всичко беше по масло и мед!...
Наскоро срещнах моите връсници!...
Изпаднах в ужас - видях старостта!
Героите ми бяха - мъченици!...
Не украсяващи, а загрозяващи света!
А някои от тях се движеха с бастуни,
това за тях бе третият им крак...
Отмина туй велико "цуни-гуни"...
Сега дори смъртта не ни е враг!...
В гонитбата надолу има и по-първи!...
Към този хал и аз ли се стремя!?
И мен ли Старостта ще върже в свойте върви
и светлината ми ще замени Тъма?!
И аз ли, като всичките, ще охромея?
Ще се катурна в някой хубав ден!?
И във леглото си ще онемея?...
Дано това да не се случи с мен!...
© Христо Славов All rights reserved.