Oct 7, 2013, 4:11 PM  

Селото днес 

  Poetry » Other
1040 0 9


Посвещавам на с. Добрич, Елховско


Какво е селото ни днес, какво е?
Напуснато гнездо на пойни птици.
Дворовете, превърнати в усое
в лианите на сплетени шевици.

Полуразрушени къщя с герани,
които жаждата не утоляват.
В мегдана само ято черни врани
и няма даже стрък от суха плява.

И няма ги онези ниви тучни
в които Божи дъх раздухва бриза.
Реката сред ракити лъкатуши,
но без перачките на бели ризи.

И само цръква горе, сивобяла.
И кръст на покрива. Камбана медна.
Отпред със надпис: построена цяла
със средства на Европа в село бедно.

Без поп. Неосветена. И ограда
със катинар. Ни свещ една излята.
И духовете тук безмерно страдат,
когато се зареят над нивята

в които нявга теглеха браздите
с оралата бащите с биволици,
а майките с забрадките покрити
със сърповете жънеха пшеница...

Какво е селото ни днес, какво е?
Напуснато гнездо на пойни птици!
А в бара чужденците на запои
смущават престарелите черници.

© Иван Христов All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??