Jan 15, 2016, 1:02 PM  

Синджир с покритие от родиева сплав 

  Poetry » Phylosophy
583 0 2

 

 

Синджир с покритие от родиева* сплав

 

 

Синджирче малко в Стария Несебър,

през лятото, в една задушна нощ,

харесах – нямах никаква потреба,

прииска ми се просто за разкош.

 

Момичето, сергията огряло,

за продавачка явно бе добро.

 – Вземете го – ми каза – вижте, цяло

покрито с родий е това сребро.

 

 – Покрито с родий? Ама как, нали е

най-чиста проба? Или може би…

 – Да-да, но с родий ако го измиеш,

не потъмнява, вечно ще блести.

 

Ти заплати, усмихна ми се криво –

знам, не обичаш сергиджийски плам.

На потната ми шия търпеливо

синджирчето постави – и дотам.

 

Но в дните летни пламналата кожа

усети във среброто мек балсам

и нищо друго повече не сложих –

бе простичко – но не изпитвах срам.

 

И днес – през зимата, под яке, поло

и пластовете ръчно плетен шал

то гали нежно кожата на голо –

и топли – сякаш живо, не метал.

 

От родия или от друго нещо,

но виж – в годините не потъмня.

Най-близко до сърцето ми – посреща

то с мен превратностите на деня.

 

  И мисля си, че в брачната ни клетка

  синджирът на врата не е беда  –

  щом чувствам се желана и кокетна

  дори когато ти варя чорба.

 

              
 

*Родият е  рядък сребристобял  метал от групата на платината.  В природата се среща като чист метал или в сплави с други подобни метали, но никога в химични съединения. ....Бялото злато често се покрива с тънък родиев слой, за да се подобри външният му вид. Родият  е един от най-редките ценни метали. / Уикипедия/.

 

 

© Венета All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??