Спомен...
Това е една История за любов...
Една красива уличка в градчето,
забравено сега отдавна вече,
а някъде зад къщите морето
шумеше във гаснеещата вечер...
Премигващите лампи с мъка здрача
опитваха се плахо да разреждат...
... Забързани случайни минувачи...
... Безвремие: за обич и надежда...
Във храма на нощта: блуждаещ вятър;
внезапно птица стресната изписква...
Дърветата, със клони като шатра,
над уличката се привеждат ниско...
Във бялото поле на светлината
самотен музикант и саксофона
му с нежна като бриз във тишината
мелодия, и с образ от икона...
Един файтон по плочите изтраква,
конете със копита ситно чаткат
и във посока някъде към мрака
минават през нощта като загадка...
`... Жена и мъж от тъмното изплуват-
прегърнати вървят като несвястни-
поспират и целуват се, лудуват
и толкова в страстта си са прекрасни!...
В душите им бушуват урагани
от чувства и унесени танцуват,
нощта със предложения ги мами
и спират пак, и дълго се целуват...
Навярно е Любов, ала не знаят,
но чудото ѝ тръпнещи приемат...
... И толкова далеч е още краят
на цялото дарено им Безвремие!...
Ухаела нощта на нещо диво:
на нега, на желания, на чувства
и трепвали телата им свенливо
докоснат ли се мъжки с женски устни!...
... А в утрото това ще е легенда
и вятърът безкрай ще я разказва,
понеже любопитно е погледнал
и разкопчал разкошната ѝ пазва.
Една цветарка, малко закъсняла,
предлага им букетче хризантеми...
Пари не иска, тайно закопняла
и тя за мъж, и за едно Безвремие...
... А всичко идва горе от звездите,
от там струят енергии космични
и в нощи като тази- те в душите
разпалват страстно вопли еротични...
Една звезда отронва се и пада,
желания безбройни обещава,
след нея- още... В звездната каскада-
желание без тръпка не остава...
... И днес, загледан в звездните кервани
не мога от страстта да изтрезнея,
или от туй, което е останало
и трудно ми е сам да проумея:
„Защо релефно улицата помня,
макар да е забравено градчето?...”
... О боже мой, нима аз бил съм Оня-
вървял в нощта с жената край морето!...
Коста Качев
24.08.2013.
© Коста Качев All rights reserved.