May 6, 2020, 11:03 AM

Свети Георги 

  Poetry » Other
1012 3 8

Ех, да знаех, ех, да знаех само,
де си, Георги - воине, светийо!
Пъплят земята триста лами,
 няма кой злотвори да убие.

Момци връзват люлки - в дървесата,
моми с цвете по китят, който мине.
Слънце крият ламите - с крилата,
все триглави - пустите гадини.

Хляб ти месят, булките чевръсти,
виното нагарча - от пелина.
Цял народ се моли и се кръсти:
Свети Георги, ела избави ни !

И зачу се тропот на копита,
блесна копието - светла вяра,
Свети Георги воинът помита,
като хала триста злобни звяра.

И възражда пролетта Земята,
блее, агне -до небесни двери...
Моли Георги, Бог- молитва свята:
обич, здраве, мир да ни намери...

 

---------------------------------------------------------
Честит ви Гергьовден, откровенци!

© Надежда Ангелова All rights reserved.

Comments
Please sign in with your account so you can comment and vote.
Random works
: ??:??