ТИШИНА
Тихо, тихо, тихо,
гладка, тъмна тишина,
отново три след полунощ е,
поредна нощ и моята съдба.
И лято е - дъждовна вечер,
прегръщам хладни рамена,
а стаята ми празна е,
окичена, претъпкана от тишина.
Сърцето ми - и то как бавно бие,
в душата пуста бъбри самота.
Тихо, тихо, тихо,
не мога да забравя и не искам,
сълзите ми се сляха със дъжда,
затрила и забравила, че съм обичала.
Какво остана ми, госпожо Самота?
Липсва ми, дори боли,
липсва ми и пак съм неразбрана,
липсва ми и нека Бог ми го дари,
липсва ми, да си любов и да си желана.
Сега копнея да заплача,
сълза и пак сълза да събера
и всяка свое минало и спомен да си има,
да си поплача с гостенката Самота.
Тихо, тихо, тихо.
Сълза отронена, щастлива
с блясъка на любовта
и топла, и гореща, и пенлива,
със святата си нежност ме погалва тя.
И истинска, и бляскава, и чиста,
с мириса на утринна дъга,
отрони се, отива си, изплиска
прекрасната, любовната сълза.
Какво оставяш ми? Душа от дрипа.
Лутам се, загубена в мъгла,
и само онзи дращещ студ ме вика
да чакам другата сълза.
Тихо, тихо, тихо.
Сълза отронва се, опръскана със болка,
залутана, и мътна, и сама,
на кръстопът чакаща, бездомна,
тя търси своята изгубена следа.
Пътува бавно и безплодно,
оставяща катранена бразда,
неистово изплува и потъва,
и молещо, и жадно,
уви, бездънна и без образ е калта.
Използвана, излъгана, издрана
от ноктите на блудната лъжа,
обидена, посрамена и жална,
издъхва и сълзата на греха.
Тихо, тихо, тихо.
Колко спомени зарових
и колко обич разпилях,
душата си до кръв разрових,
живота си в длани две събрах.
Отворих шепа и надникнах,
протегнах поглед и разбрах,
там нещо
сякаш стреснато, напук намигна,
отворено окото на живота си видях.
Тихо, тихо, тихо.
И тръпнеща, и хубава, и жива
прохождам с другата сълза,
и всяка свое минало и бъдеще
ще има,
аз плача с гостенката Самота.
Тихо, тихо, тихо,
отново три след полунощ е...
март 2001
© Милена Дякова All rights reserved.
поетично откровение...зов за нежна обич.
Невероятно е усещането за тиха тъжна самота...
много ми хареса...с много обич, мила Милена.