ТРИФОН ЗАРЕЗАН
С почит днес ще срещнем Зарезан.
На дедите ни традиция отколе,
винарски празник весел и засмян,
за берекет и пълнина ще се помолим.
И нашенско хоро ще завъртим
до нивата с кютук заскрежен,
с молитва и любов благословим,
пръчки с благодарност ще отрежем.
А котлето с виното червено
и китка здравец отстрани,
пред тъпана в ръце игриво
Трифон менче ще държи.
С наздравица и музика лозари
ще леят вино от сърце
с кани, с бъчви на площада
тост ще вдигат с две ръце.
Хаерлия де е и берекет,
реколтата наесен да прелива,
дай Боже всекиму късмет
със здраве вино да разлива.
© Гинка Любенова Косева All rights reserved.